Osveteljenje osnovni principi

Osvetljenje – osnovni principi

Koliko god uređenje doma može da se razlikuje, neki osnovni principi uvek mogu da se primene da bi kreirali raspoloženje, atmosferu, stil i da bi pružili adekvatno osvetljenje za spedifičnu namenu svakog prostora. Sastavili smo ovaj mali vodič da bi vas upoznali sa nekim od osnovnih principa iz oblasti dizajna rasvete. Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da izvučete maksimum iz postavke rasvete u svom domu.

Osnovna potreba za osvetljenjem

Naravno, svetlo nam je potrebno da bi videli u mraku. Koliko svetla i koja vrsta osvetljenja je najbolja? Kada razmatrate rasvetu za sopstveni dom, počnite da razmišljate o potrebama za osvetljenjem u svakoj prostoriji. U nastavku ćemo navesti nekoliko čestih potreba za osvetljenjem, čisto da bi ste se pokrenuli.

Osvetljenje za dobro raspoloženje i atmosferu

Jedna soba može imati neograničen broj različitih atmosfera zahvaljujući osvetljenju, od živahne zabave do opuštajuće večeri kod kuće. Čak i najmanje promene u boji ili osvetljenosti mogu promeniti atmosferu prostorije. Pravi dizajn osvetljenja može učiniti da male sobe budu prostrane, a velike da se osećaju intimno. Ostavite oštra, jarka svetla iznad glave na poslu i vratite se kući u savršeno prilagođeno osvetljenje vašem raspoloženju.

Osvetljenje za dekorativno poboljšanje sobe

Od lampe koja projektuje svetlost kao skulpturalno umetničko delo do osvetljenja koje ističe sliku na zidu – dekorativna rasveta ima ulogu koja je više od samo osvetljenja. Ova vrsta osvetljenja priča priču i izaziva razgovor, dodajući dramu ili karakter vašem prostoru. Svetlost se može koristiti za privlačenje očiju i prikazivanje aspekata vašeg doma na koje ste najviše ponosni.

Osvetljenje za radne aktivnosti

Čitanje, rad, učenje, kuvanje, šivenje i drugi hobiji, doterivanje i čišćenje su uobičajene kućne aktivnosti koje zahtevaju specijalizovano svetlo. Neke aktivnosti zahtevaju više svetla od drugih u zavisnosti od nivoa detalja. Pored toga, različite temperature boje svetla mogu stvoriti svetlost koja vas drži budnijim i fokusiranijim. Ako imate kućnu kancelariju, sobu u kojoj obično pletete ili beležite, ili ako volite da se šminkate, možda će vam trebati više svetla nego što trenutno dobijate.

Osvetljenje za bezbednost i sigurnost

Dobro osvetljenje može sprečiti nesreće i poboljšati ličnu bezbednost, kako u zatvorenom tako i napolju. Dodavanje spoljašnjeg osvetljenja pored ulaza u vaš dom, može vam pomoći da identifikujete posetioce pre nego što otvorite vrata, a reflektori na vašem prilazu i dvorištu mogu vam pružiti mir noću. U unutrašnjosti je jednako važno da imate adekvatno osvetljenje da biste sprečili nezgode u domaćinstvu, posebno kada koristite potencijalno opasan alat.

Slojeviti dizajn osvetljenja

Kao što ne možete napraviti odeću u potpunosti od jedne vrste tkanine, tako ne možete adekvatno osvetliti sobu samo jednom vrstom osvetljenja. Da bi zadovoljili potrebe za osvetljenjem u svakoj prostoriji, dizajneri preporučuju slojeviti dizajn osvetljenja. Umesto da se oslanja na jednu vrstu svetla, slojeviti dizajn osvetljenja uključuje različite vrste osvetljenja kako bi ispunio različite potrebe za osvetljenjem i stvorio uravnotežen životni prostor.

Vrste osvetljenja koje se koriste u dizajnu slojevitog osvetljenja su sledeće:

Sloj broj 1: Ambijent

Ambijentalno osvetljenje obezbeđuje celokupno osvetljenje za atmosferu i obavljanje jednostavnih aktivnosti. Ambijentalno osvetljenje takođe osvetljava pozadinu prostora u kome treba da obavite neki dobro osvetljen zadatak. Ovo smanjuje kontrast između jednog jakog svetla i ostatka sobe i smanjuje naprezanje očiju.

Sloj broj 2: Radni prostor

Osvetljenje radnog prostora je lokalizovan izvor svetlosti dizajniran da u potpunosti osvetli oblast u kojoj obavljate vizuelnu aktivnost, odnosno čitate, doterujete nešto ili radite sa opasnim alatima. Potreban intenzitet varira u zavisnosti od osobe i od složenosti radnog zadatka.

Sloj broj 3: Akcenat

Akcentno osvetljenje čini prostoriju upečatljivom tako što ističe određene aspekte ili karakteristike sobe koristeći lokalno ili usmereno osvetljenje. Od umetničkog dela do impresivnog plašta, sve što želite da izložite u svom domu može da se istakne akcentnim svetlom.

Sloj broj 4: Dekorativni

Dekorativno osvetljenje je kao umetnost i dolazi kao odraz sopstvene ličnosti, kako bi se poboljšao dekor sobe. Ova vrsta osvetljenja je savršena za poseban komad u foajeu ili preko trpezarijskog stola. Dekoracija ne mora da bude kraj svrhe lepog svetla, jer većina proizvođača nudi funkcionalno osvetljenje koje takođe može upotpuniti dekor.

Razmatranja za odabir pravog osvetljenja

Količina i vrsta svetlosti koja vam je potrebna varira u zavisnosti od brojnih faktora, od kojih neke, može da uhvati samo iskusno oko dizajnera osvetljenja. Ipak, u realnom životu, većina nas želi sama da se pozabavi ovom problematikom, zato u nastavku dajemo nekoliko osnovnih pravila i korisnih saveta kada je u pitanju osvetljenje vašeg doma.

Visina plafona

Bilo da imate visoke, niske ili nagnute plafone, to menja način na koji prostor treba da bude osvetljen. Međutim, kao pravilo, svetlo u centru prostora ne bi trebalo da visi niže od 2 metra iznad poda. Preko stola ili pulta, viseće svetlo treba da se okači tako da ima 75 – 90 cm između dna uređaja i površine stola ili pulta.

Ako je vaš plafon nagnut, imajte na umu da se na kosom plafonu ne mogu koristiti sva svetla. Često će uređaj imati naveden maksimalan nagib na koji može biti postavljen. Dizajner osvetljenja vam može pomoći da pronađete odgovarajuću opremu za ugao vašeg plafona.

Boja površina

Što su tamnije boje u paleti sobe, to će se više svetlosti apsorbovati i manje svetlosti će se reflektovati nazad u prostoriju. Prostorije ofarbane ili obložene tapetama u tamnim bojama zahtevaju više svetla od bele ili svetle sobe.

Aktivnosti koje se obavljaju u prostoriji

Teškoće radnog zadatka zavise od njegove veličine, kontrasta i od toga koliko je brzine i tačnosti potrebno da bi se zadatak obavio. Većina domova ne zahteva veoma visok nivo osvetljenja, osim lokalnog osvetljenja vezanih za radne zadatke, kao što su razni hobiji, čitanje, pisanje ili vrlo pipkavi zadaci.

Imajte na umu da kvalitet osvetljenja ima veći uticaj od količine svetlosti. Na primer, pravilno postavljene spot lampe za kupatilo sa bojom koja ravnomerno raspršuje svetlost biće efikasnije od svetlijih sijalica koje su postavljene pogrešno ili imaju abažur koji stvara senke.

Starost stanara

Starijim očima je potrebno više svetlosti da bi dobro videle, posebno za napornije zadatke ili zadatke sa niskim kontrastom, a sa druge strane, osetljivije su na odsjaj. Ljudima starijim od 55 godina možda će biti potrebno dvostruko više svetlosti nego osobi od 20 godina, a pored toga im je potrebno povećanje. Osvetljenje koje razlikuje površine zidova i podova (naročito promene u nivou) čini prostor mnogo udobnijim i sigurnijim za starije ljude.

LUX-LAMPE.RS

Spremni za avanturu?

Korpa
Scroll to Top